Daken van appartementen zijn zeer geschikt voor zonnepanelen. Toch zijn er maar weinig complexen die hier gebruik van maken. Dat is jammer, want zonnepanelen zijn goed voor het milieu én de portemonnee.
Bespreken tijdens de Algemene Vergadering
De vraag om zonnepanelen te plaatsen in een appartementsgebouw dient gebouw per gebouw bekeken te worden. De technische aspecten/situaties zijn altijd zeer specifiek en dienen concreet geanalyseerd te worden.
Op administratief vlak dient de vragende mede-eigenaar schriftelijk een agendapunt aan te vragen aan de syndicus die dit punt zal toevoegen op de agenda van de volgende algemene vergadering. Tip: wees specifiek over uw vraag: bijvoorbeeld "plaatsen van zonnepanelen op het dak voor de VME of voor appartement x of y."
In eerst instantie dient bekeken te worden of het technisch mogelijk is: is er voldoende plaats, wat met de bekabeling, etc. Het is sterk aanbevolen om het punt zo goed mogelijk voor te bereiden om de juiste informatie te kunnen geven aan de andere mede-eigenaars tijdens de Algemene Vergadering.
Drie opties voor zonnepanelen op een appartement
1. De eigenaren schaffen zelf zonnepanelen aan
Als je als individu zonnepanelen aanschaft, worden deze rechtstreeks aangesloten op jouw meterkast. De gewonnen energie komt dan via jouw eigen energiemeter binnen en is voor persoonlijk gebruik.
2. De opgewekte stroom wordt verdeeld over de verschillende appartementen
Het is ook mogelijk om een grote zonnepaneleninstallatie te installeren voor meerdere bewoners. Er moet dan een zonnestroomverdeler aangebracht worden. Hierdoor komt de stroom niet binnen via de collectieve meter, maar via de energiemeters van de deelnemende eigenaren. Elke keer als de zonnepanelen meer stroom opwekken dan op dat moment wordt verbruikt, wordt het overschot automatisch teruggeleverd aan het stroomnet. Jouw energieleverancier is wettelijk verplicht om de stroom die je teruglevert op jaarbasis te verrekenen met de stroom die je afneemt. De hoogte van de terugleververgoeding verschilt per energieleverancier. Via een
energie vergelijker kun je verschillende energieleveranciers met elkaar vergelijken en direct overstappen naar een leverancier die het best bij jouw wensen past.
4. De opgewekte energie wordt verkocht aan een energiemaatschappij
Tot slot is het ook nog mogelijk om met het hele gebouw een zonnepaneleninstallatie te plaatsen op het gemeenschappelijke dak en alle opgewekte zonnestroom te verkopen aan een energieleverancier. Het gaat om een flexibele regeling, niet alle eigenaren zijn verplicht om mee te doen. De zonnestroom wordt dus niet opgewekt voor eigen gebruik. Houd er rekening mee dat het energiebedrijf slechts een klein tarief betaalt voor de zonnestroom. Daar staat tegenover dat elke individuele eigenaar een gedeelte van de energiebelasting van hun eigen persoonlijke energierekening mag terugvragen bij de belastingdienst.